Select Page

En matèria de conciliació segueixen decebent

En matèria de conciliació segueixen decebent

En l’àmbit laboral, sentir-se decebut va de la mà amb sentir-se usat.

La plantilla estem donant-ho tot, però la direcció no considera la conciliació com a part important de les nostres relacions laborals. Un cop més, només importa el negoci.

Si en una de les etapes més difícils que estem vivint, on l’afectació a la salut i la protecció dels nostres familiars, no són capaços de donar, la plantilla hem d’aprendre a dir NO de manera assertiva, aprendre a valorar-nos, aprendre que el que fem té un preu i aquest preu és fer-te sentir bé sense sentir culpa.

Per part nostra reiterem:

No funciona la microgestió

En aquesta microgestió als centres de treball intervenen tots menys el propi interessat/da. Per a arribar a un acord s’han d’alinear tots els astres o desisteixes.

u

Què passa amb la quarantena preventiva?

Respecte a la cura de fills i filles o persones dependents en quarantena preventiva, passen paraula. Sol·licitem que s’autoritzi de manera automàtica el teletreball.

Pèrdua de salari

La majoria de les mesures concedides per a conciliar es redirigeixen cap a mesures que comporten una pèrdua de salari. Això no és conciliar.

U

Falta de transparència en la concessió

Si realment volen i tenen voluntat que puguem conciliar, haurien de penjar a “persones” les instruccions de com i a qui sol·licitar el dret a la conciliació regulat en l’RD-Llei 8/2020, així com qui intervé en la decisió de la concessió. D’aquesta manera serà un procés transparent i quedarà clar.

Continuem insistint que el TELETREBALL, TORNS, ADAPTACIÓ DE JORNADA I FLEXIBILITAT són les mesures més efectives per a poder conciliar.

Les mesures actuals a les quals podem optar són les següents:

PERMÍS RETRIBUÏT RECUPERABLE ( Fins al 31/01/2021)
 • La seva concessió i gaudi es limita fins al 31 de gener del 2021.
 • Limitat a un nombre màxim de 100 hores.
 • El gaudi es realitzarà per dies complets i s’haurà de recuperar abans del 30 d’abril de 2021. En aquest sentit, se sol·licitarà a la persona treballadora que, per a la seva concessió, lliuri proposta de recuperació de les hores que prevegi gaudir.
 • La concreció final sobre la seva recuperació s’haurà de pactar amb cada mànager.
 • Excepte necessitats urgents i extraordinàries, la sol·licitud haurà de tramitar-se, almenys, amb 7 dies hàbils d’antelació a la data d’inici proposada.
PERMÍS NO RETRIBUÏT (Fins al 31/01/2021)
 • La seva concessió i gaudi es limita fins al 31 de gener del 2021.
 • Per a necessitats extraordinàries vinculades amb l’emergència sanitària de la COVID-19.
 • Excepte necessitats urgents i extraordinàries, la sol·licitud haurà de tramitar-se, almenys, amb 7 dies hàbils d’antelació a la data d’inici proposada.
EXCEDÈNCIA ESPECIAL (Fins al 31/01/2021)
 • La plantilla amb menors de 14 anys a càrrec podrà gaudir d’una excedència especial, amb reserva de lloc de treball, fins al 31 de gener de 2021.
 • La data fi de l’excedència serà la primera, entre la data en el qual el menor compleixi els 14 o el 31/01/2021.
 • Aquesta excedència mantindrà les aportacions al Pla de Pensions, les condicions de la pòlissa mèdica d’ADESLAS, el reconeixement d’antiguitat amb caràcter general, així com condicions de préstecs / dipòsits d’empleats.
 • Excepte necessitats urgents i extraordinàries, la sol·licitud haurà de tramitar-se, almenys, amb 7 dies hàbils d’antelació a la data d’inici proposada.
MESURES REGULADES EN EL PLA MECUIDA (RD-LLEI 8/2020) Prorrogat a 31/01/2021

Es podrà sol·licitar qualsevol de les mesures recollides en el Pla MECUIDA

 • El dret a l’adaptació de la jornada podrà referir-se a la distribució del temps de treball o a qualsevol altre aspecte de les condicions de treball, l’alteració o l’ajust del qual permeti que la persona treballadora pugui dispensar l’atenció i cura a les persones a càrrec seu. Pot consistir en canvi de torn, alteració d’horari, horari flexible, jornada partida o continuada, canvi de centre de treball, canvi de funcions, canvi en la forma de prestació del treball, incloent-hi la prestació de treball a distància, o en qualsevol altre canvi de condicions que estigués disponible en l’empresa o que pogués implantar-se de manera raonable i proporcionada, tenint en compte el caràcter temporal i excepcional de les mesures contemplades en la present norma, que es limita al període excepcional de durada del COVID-19.
 • Reducció de Jornada que podrà arribar fins al 100% d’aquesta. L’empresa haurà de contestar dins de les 24 hores següents a la seva sol·licitud.
MESURES REGULADA EN EL PLA D'IGUALTAT I EL PROTOCOL DE CONCILIACIÓ DE CAIXABANK.

Es podran sol·licitar qualsevol de les mesures recollides en el Pla d’Igualtat:

 • Flexibilitat de fins a una hora a l’entrada i la sortida.
 • Excedències per cura de fills (fins als 3 anys).
 • Excedències per cura familiar fins a 2n grau.
 • Excedència per cura de persona dependent.
 • Reduccions de jornada.

#UnitsGuanyemTots

About The Author

Virginia Madera

Secretària d'Igualtat de la UGT CaixaBank. "Vaig entrar a CaixaBank l'abril de 1999 obrint com a directora l'oficina 4497 de Móstoles. Tinc un fill. M'encanta viatjar i estar amb la meva família. Sóc tenaç i lluitadora. El que més m'agrada d'estar a la UGT és treballar per poder canviar les coses dins d'una estructura sòlida i organitzada."

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

enllaços d’interès