PRÉSTECS D’EMPLEAT

PRÉSTECS D’EMPLEAT

NOU PROCÉS NEGOCIADOR

12 de juliol de 2019. Els darrers canvis de la normativa de crèdit immobiliari han provocat una acció coordinada de la patronal d’Estalvi per modificar els préstecs d’habitatge d’empleats en el conveni que actualment s’està negociant. Per la seva banda Caixabank ha procedit a denunciar l’acord laboral de 10/05/2002, en el qual es regulen els préstecs per empleats, comunicant l’inici imminent d’una nova regulació d’aquesta matèria.

Formalitzacions bloquejades

Són molts els companys que s’han vist afectats en les últimes setmanes pel bloqueig en el procés de formalització de nous préstecs hipotecaris, en condicions d’empleat, com a conseqüència dels recents canvis legislatius que ha comportat l’entrada en vigor de la nova Llei de Crèdit Immobiliari. Aquests canvis han esdevingut traves, per part dels notaris i registradors de la propietat, a la constitució d’aquests finançaments quan en l’operació intervé un cotitular, fiador o garant que no és empleat de l’entitat.

La solució plantejada per la direcció és la de mantenir les condicions establertes en la normativa laboral interna en matèria de préstecs, i que cada afectat trobi un notari que estigui disposat a formalitzar-lo, reportant al departament d’assessoria jurídica de cada territori tan si apareixen incidències amb els notaris (fins i tot de no trobar-ne cap de disposat), com en el registre de la propietat.


Obertura de procés negociador

Aprofitant l’enrenou format, la direcció tracta de fer caixa amb la denúncia de l’acord laboral de 10 de maig de 2002 que regula les condicions d’aquests préstecs, convocant a les seccions sindicals a un procés de negociació d’un nou acord laboral que reguli aquesta matèria.

Quina necessitat hi ha d’obrir nous períodes de negociació si com la mateixa direcció defensa, els empleats no estem subjectes al que estableix la nova Llei de Crèdit Immobiliari? (vegeu article 2.4.a de la llei)


Posició de la UGT

Tanmateix, des de la UGT venim demandant fa temps una adequació de la normativa a la nova realitat social (model familiar, increment de les mobilitats, mercat immobiliari, etc.), avançant tant en millores com en claredat, agilitat i facilitant-ne l’accés, reclamant entre altres mesures:

  • Permetre el lliure lloguer dels habitatges finançats amb el préstec A.
  • Prescindir de la fórmula restrictiva del càlcul aplicat en els canvis d’habitatge.
  • Facilitar els finançaments d’habitatge conjugal en els casos de ruptura de la convivència.
  • Eixamplar a 2 el nombre de finançaments amb el préstec B.
  • Incrementar de cinc a sis anualitats l’import màxim a concedir en els préstecs per a habitatge.
  • Eliminació de qualsevol classe de sòl.
  • Assumpció, per part de l’entitat, de les despeses de l’IAJD.
  • Formalitzar els nostres préstecs d’habitatge com préstecs personals, en lloc de constituir hipoteques. Així s’ha fet en entitats del sector.

La UGT encara aquesta propera negociació amb la ferma convicció de no cedir en els drets adquirits, i avançar a favor de majors beneficis socials per la plantilla.

CIR190712 PRÉSTECS D’EMPLEAT

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

enllaços d’interès